Hyresgästföreningen säger att det behövs en revolution i hyresförhandlingarna

Den 4 november hölls det bomöte på Hasselgården och vi från Rönnbärsgården var också inbjudna till den första delen där Hyresgästföreningens ordförande Simon Safari talade om årets hyresförhandlingar. Samma dag hade nyheten kommit att Fastighetsägarna Stockholm strandat förhandlingarna om ett ramavtal för de privata hyresvärdarna. Simon Safari hade svarat i Hem & Hyra att ”Vill de ha revolution så står vi på barrikaderna” ett uttalande som han redan vid början av vårt möte gjorde klart att han står  fast vid.

– Ni bor i ett bolag som har gott om pengar. En soliditet på 75 procent av 1,5 miljarder kronor. Svenska Bostäder är med i Fastighetsägarföreningen och precis som dem kräver Svenska Bostäder 2,3 procent i hyreshöjningar 2016. Det går vi inte med på. Det är inte alls så att vi inte lagt något bud – som de påstår. Vårt bud ligger fast: noll kronor i hyreshöjning. Vi kommer stå på barrikaderna. Jag har kallat på revolution i media och det står jag för. Vi kommer uppvakta antingen stadshuset eller bolagen tillsammans med alla våra medlemmar – så som en folkrörelse ska byggas – underifrån. Det borde gjorts för länge sedan.

IMG_5236

Som svar på en rak fråga klargjordes att det var frågan om en riktig demonstration den här gången, och inte som förut angående Allbolagen när Hyresgästföreningen demonstrerade ”på nätet”. Demonstrationen ska äga rum innan jul, mer har de inte hunnit planera men vi kommer att få information.

Därefter tog Yngve Sundblad ordet. Han är ordförande för förhandlingsdelegationen (de förtroendevalda från Hyresgästföreningen som förhandlar med Svenska Bostäder).

– Det har varit fyra år av mest vatten och mindre vin, att leda de här förhandlingarna. Fastighetsägarna vet inget om allmännyttiga bostadsbolag. De allmännyttiga ska enligt lag ta hänsyn till hyresgästernas ekonomi men det struntar de i. I förhandlingarna använder de som argument vad andra hyresvärdar i området tar ut i hyra, vilket är ointressant. Vi pekar på den interna ekonomin i bolaget och de stora vinster de gör. De överfyllda kassakistorna ger inga som helst argument för hyreshöjningar.

– Ann-Margerethe LIvh, vänsterpartistiskt bostadsborgarråd och ordförande för Svenska Bostäder, menar att hon inte fått majoritet för att ta ur Svenska Bostäder ur Fastighetsägarföreningen och återansluta till de allmännyttiga bostadsbolagens förening – SABO. Men vi har tipsat henne att hon kan få majoritet om hon tar det i Stadshuset.

– Ett stort problem är Svenska Bostäders vd Pelle Björklund, som är den högst betalda ”allmännyttiga” vd:n. Det är han som sätter tonen för alla tre allmänyttor och han är också ordförande i Fastighetsägarna Stockholms styrelse.

– Ann-Margerethe Livh ensam kan inte göra något. Det är därför vi nu kallar in folk för att demonstrera på riktigt. Nu har hyresgästerna fått nog. Visserligen har de rödgrönrosa i Stadshuset stoppat överföringar från den allmännyttiga bostadsbolagen till den kommunala budgeten på motsvarande 50 000 kronor per lägenhet. Men Stadshuset plockar fortfarande ut en avkastning av oss hyresgäster på 300 miljoner kronor. Det är 15 procent av våra hyror. Det här är fel. Vi får ju tillskillnad från bostadsrättsinnehavare och villaägare inga subventioner i vårt boende.

Nu gick Ragnar von Malmborg, också han från förhandlingsdelegationen, in i diskussionen:

– Sedan år 2000 har hyrorna ökat med 50 procent. Jämför det med andra prisökningar – konsumentprisindex har under samma tid ökat med 20 procent. Om hyrorna räknas bort ur konsumentprisindex är det bara 15 procent. Det här går helt emot idén om allmännyttan och självkostnadsprincipen. Det är helt absurt att hyresgäster överhuvudtaget ska betala en vinst till någon.

IMG_5238

– Hyresrätten diskrimineras av skattesystemet och politiken. Räntesubventioner och ROT (båda kan tas ut enbart av bostadsrättsinnehavare och villaägare) kostar staten 45 miljarder kronor per år. Det betyder att varje hyresgäst subventionerar dessa andra med 1000 kronor per månad.

Vi var tvungna att bryta upp där när diskussionen tog vid på det välbesökta mötet. Det gjordes poänger om att vi redan hade för högra hyror, speciellt efter stambytet där vi egentligen inte hade behövt gå med på våtrumstavtalet. Att det är absurt att alltid höja hyror i procent – för varje år blir varje procent mer i kronor räknat. Även felstrukturen med tillval och underhåll – att en får betala extra för saker som borde ingå.

En notering som är typisk för strukturer i samhället och i Hyresgästföreningen var att alla de ca 40 boende som närvarade var kvinnor och alla fyra som kom för att tala var män. Förhoppningsvis kommer fler kvinnor in i Hyresgästföreningen om denna verkligen börjar använda sig av mer ”revolutionära” metoder. Responsen på mötet var i alla fall god – vi är redo att kämpa.

Angelica Giovanna Rebbechi, ordförande för Lokala Hyresgästföreningen Hasselgården, menar att den här gången är hon verkligen viktigt att demonstrera och även kampanja för det. Knacka dörr och stå i centrum och dela blad.

– Det fungerar inte att hyrorna höjs mer. Vill de få bort oss hyresgäster till förmån för folk med högre inkomster? Det handlar om segregation.

Elin Gauffin

Annonser

1 kommentar

Filed under LH-styrelse möten

One response to “Hyresgästföreningen säger att det behövs en revolution i hyresförhandlingarna

  1. Pingback: Elin Gauffins, som är Rönnbärsgårdens ordförande, har skrivit följande redogörelse för Bomötet den 4 november 2015 | Hasselgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s